Esettanulmányok

Megjelent saját kiadású történelmi könyvünk, a Címlapon Magyarország

Megjelent saját kiadású történelmi ismeretterjesztő könyvünk, a Címlapon Magyarország – Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848–2020. A közelmúltban megjelent történelmi könyvek között hiánypótló ez a nagyszerű kiadvány érdekes és különleges témájával, tartalmi gazdagságával és pazar külső megjelenésével. A kötet közel 400 nyugati sajtócímlap, több száz cikk és rengeteg eddig ismeretlen sajtófotó segítségével meséli el Magyarország történelmét, a Nyugati újságok szemével. A könyvbemutatót 2021. november 18-án rendeztük meg a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében, ahol a könyv szakmailag elismert történész szerzői mutatták be az egyes fejezeteket panelbeszélgetések és előadások keretében. A közönség meghallgathatta Hermann Róbert, ifj. Bertényi Iván, Romsics Ignác, Eörsi László, Valuch Tibor és Tölgyessy Péter érdekfeszítő elemzését az adott történelmi korszakokról és sok érdekességet tudhatott meg a Magyarországot említő nyugati történelmi sajtómegjelenésekről.

Nemzetközi médiafigyelést végeztünk a Richter Gedeon Nyrt. részére

2021-ben eseti médiafigyelést és gyorsjelentést végeztünk a Richter Gedeon Nyrt. számára sport diplomáciai témában. A jelentés apropója a Nemzetközi Öttusa Szövetség 2021. november eleji döntése volt, miszerint a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglást kiveszi az öttusa számai közül. Az UIPM döntése után nemzetközi tiltakozás kezdődött, több mint 650 öttusázó lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit. Itthon a sportág egykori és jelenlegi olimpiai és világbajnokai nyílt levélben kérték a magyar szövetséget, hogy utasítsa el a UIPM döntését, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökéhez, Thomas Bachhoz fordultak hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért. A Richter Gedeon a tiltakozási hullám által kiváltott nemzetközi médiavisszhangra volt kíváncsi, gyorsjelentésünk ezt dolgozta fel az angol, német, francia és magyar nyelvű hírek alapján.

A LIBE-bizottság magyarországi látogatásának sajtóvisszhangja

Az Európai Parlament LIBE bizottságának hét európai parlamenti képviselője 2021. szeptember 29-én érkezett hazánkba azzal a céllal, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetéről tájékozódjon. Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájától szeptember 29-én délelőtt érkezett a kérés, hogy tematikus sajtófigyelés keretében gyűjtsük össze a látogatás magyarországi média-megjelenéseit, és a misszió ideje alatt minden délután továbbítsuk nekik azokat, a szokásos angol nyelvű összefoglalókkal ellátva. Több olyan forrás megjelenéseit is kérték, amelyeket addig nem monitoroztunk. A PressMonitor rendszerben új keresőszavakat állítottunk be a látogatásról szóló hírek összegyűjtése érdekében, és a figyelendő források listáját is kiegészítettük a kérésnek megfelelően. A külsős csapattal egyeztettük a délutáni extra munkát, és másnap délután az EP meg is kapta az első tematikus szemlét, amely az előző nap megjelenéseit is tartalmazta. A látogatás témájában összesen körülbelül 120 újságcikk és egyéb megjelenés született.

Könyvkiadás előkészítése

Hamarosan megjelenik Címlapon Magyarország Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 18482020 című történelmi ismeretterjesztő könyvünk. Közel 400 nemzetközi címlapmegjelenést kutattunk fel és fordítottunk le magyar nyelvre, melyek alapján szakmailag elismert magyar történészek írták meg könyvünk fejezeteit az egyes történelmi korszakokról. A könyv érdekes történetekkel és illusztrációkkal fogja bemutatni, hogyan változott a Nyugaton kialakult kép Magyarországról az elmúlt 172 évben. A cikkek fordítása, lektorálása, tördelése és korrektúrája közel két évig tartott.